Tartó- és rögzítőrendszerek

A homlokzati téglaburkolatú előtétfalak alátámasztására a tervezés időszakában célszerű figyelmet fordítani.
Az indító lábazati téglasorok lehetőség szerint a kiszélesített betonalapra terhelődhetnek. Amennyiben erre nincs műszaki lehetőség vagy a tervezésnél erre nem gondoltak, megfelelően méretezett rozsdamentes anyagú tartószerkezetről kell indítani a falazást.

A tartószerkezetek konzolokkal rögződnek a szerkezeti falhoz, a konzolokra hegesztett "L" alakú tálcákra falazandók a féltégla vastagságú téglasorok, méretezés szerint, lehetőleg teljes alátámasztással. 
A közbenső, és a nyílászárók fölötti kiváltásoknál minimum 70 %-os alátámasztást kell alkalmazni, a statikai konszignáció függvényében meghatározott magassági sűrűséggel, terhelhetőséggel (10,5 vagy 7 vagy 3,5 kN). A terhelhetőség növelhető a konzolok sűrítésével, az "L" alakú tálcák anyagvastagságának, függőleges szárának növelésével. Minden épületnél a tartórendszert külön tervezni, konszignálni szükséges! A tervezést a legtöbb gyártó saját maga végzi általában térítésmentesen.

Magasabb falfelületeknél közbenső kiváltó tartószerkezetek beépítése szükséges, melyek rögzítése elsősorban a vasbeton födémek szintjein oldható meg. A beépítendő klinkertéglák mérete, súlya, a szerkezeti faltól való távolsága (hőszigetelő anyag, kiszellőztető légrés vastagsága), terhelhető háttér szerkezet minősége határozza meg statikai számítással a falszakaszok kiváltásának szükségességét.

Árkádok, nyílászárók, függönyfalak szemöldökeinél a függesztett vagy előregyártott szerkezetű klinkertéglák tartására szintén beépítendő konzolos tartószerkezet. A kisebb nyílások fölé direkt kialakítású, de szerkezethez nem rögzítendő áthidaló elemek építhetők be, melyek a nyílászáró melletti pillérekre adják át a terhelést. 

A különálló, általában 10 vagy 11,5 cm vastag féltégla előtétfalak szélnyomás, szélszívás elleni védelmére 5 darab/m2 mennyiségű szélkapocs beépítése szükséges, a sarkoknál, nyílászárók mellet  3 darab/fm sűrítéssel. Ezek a rozsdamentes pálcák a szerkezeti falba műanyag fúrt műanyag dübelekben rögződnek, és a hőszigetelést a szerkezeti falhoz rögzítő tárcsák beépítésére is felhasználhatók. 
Az 5,5 cm vastag hosszában felezett, úgynevezett takarékos klinkertéglák falazatinál minimum 8 darab/m2 szélkapocs a szükséges beépítendő mennyiség, 3 darab/fm sarkonkénti sűrítéssel.

A függesztéseket függesztő kengyelek és pálcák beépítésével lehet megoldani, a szemöldökök fölötti állított téglasorok kialakításával.

Beépítés előtt célszerű a gyártók által előírt szerelési utasításokat áttanulmányozni, majd alkalmazni, mert a szakszerűtlen szerelés komoly statikai problémákat okozhat.

Ajánlott tartó rendszert gyártó cégek:

Metalufix Kft.

In-Tech '97 Kft.

H.R. Profix Kft.